Udruženje sudija Crne Gore najoštrije osuđuje uvredljivo reagovanje Nezavisnog sindikata policije nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici kojom su Lj.H., Lj.H. i N.H. osuđeni na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, zbog ubistva policajca Milutina Lekovića. Naime, Udruženje sudija Crne Gore poštuje pravo svih građana da izražavaju kritičko mišljenje o radu izabranih funkcionera u mjeri u kojoj je taj rad vezan za vršenje njihove funkcije. Međutim, u konkretnom slučaju se ne radi o argumentovanoj kritici, koja bi bila utemeljena u stručnoj analizi, kako kada je u pitanju činjenično stanje, tako i u pogledu primjene pravnih normi, već o očigledno neprimjerenom odnosu jedne sindikalne organizacije prema sudijama Apelacionog suda Crne Gore. Konstatacijom da su sudije Apelacionog suda ”ponovo ubile policajca Milutina Lekovića i postale saučesnici u ovom gnusnom zločinu”, na najvulgarniji način se unižava dostojanstvo sudija, pokušavajući da se isti predstave kao ljudi bez integriteta i časti.

Udruženje sudija Crne Gore posebno naglašava da se sa javnostima, u vezi sa postupanjem sudova, može veoma lako manipulisati, zbog specifičnosti odnosa koji predstavljaju predmet preispitivanja, zbog čega pozivamo sve aktere da se suzdrže od ”presuđivanja” kroz izjave za medije, jer je donošenje odluka u sudskom postupku u isključivoj nadležnosti sudova. Na taj način se, kada je u pitanju konkretni sudski postupak, s jedne strane štiti pijetet tragično stradalog policajca Milutina Lekovića, a s druge strane olakšava sudu da u jednom zakonito sprovedenom postupku, pravilno utvrdi činjenično stanje i donese pravičnu odluku.

Posebno zabrinjavaju navodi Nezavisnog sindikata policije da je ”uzaludna sva priča, trud i rad poštenih, hrabrih i odanih građana i službenika naše države u borbi protiv kriminala kada svaki nasilnik, narko diler i ubica može da ima jatake u crnogorsko sudstvu i tužilaštvu”. Ovo iz razloga što je obaveza policije da štiti i unapređuje bezbjednost građana, pa ukoliko takvi ”jataci” u sudstvu postoje, dužnost pripadnika policije je da ta saznanja podijeli sa nadležnim državnim organima i na taj način doprinese afirmaciji vladavini prava u Crnoj Gori, jer, ukoliko takve sudije postoje, istima ne bi trebalo bude mjesto u crnogorskom pravosuđu.

Udruženje sudija Crne Gore podržava sudije da, bez obzira na pritiske, otežane uslove rada, nastave da donose odluke nepristrasno, u skladu sa Ustavom, ratifikovanim međunarodnim ugovorima, zakonima i

sopstvenim tumačenjem činjeničnog stanja, na koji način će štititi lični integritet, autoritet institucije kojoj pripadaju, ali i autoritet cjelokupnog pravosuđa.