Udruženje sudija Crne Gore, vodeći se svojim ciljevima i načelima koja u osnovi imaju promociju i zaštitu sudijske funkcije, najoštrije osuđuje skorašnje prijetnje i napad na Branislava Radulovića, predsjednika Upravnog suda Crne Gore.

latest jordan SneakersSneakers

Ovaj događaj pokazuje da i dalje postoje lica koja sebi daju za pravo da se lično obračunavaju sa onima čiji je profesionalni poziv zaštita prava, a važno je i napomenuti da ovo nije prvi slučaj napada na nosioce pravosudne funkcije. Sa ovim u vezi, upućujemo apel nadležnim organima da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se konačno zaštitili svi oni koji su kao svoj životni i profesionalni poziv odabrali sprovođenje pravde, zaštitu prava i podsticanje poštovanja zakona. Neadekvatnom zaštitiom sudije se dovode u veoma nepovoljan položaj, umanjuje se značaj njihove profesije i oslabljuje autoritet pravosudnih organa, a od toga niko ne može imati interes, naročito zemlja koja je uočljivo odmakla na putu ka Evropskoj uniji.

Lično nezadovoljstvo radom suda ili sudija nipošto ne smiju biti razlog za napade i prijetnje, niti ovakve nemile situacije trebaju postati učestala pojava. Time bi se pokazalo da je država nemoćna da zaštiti nosioce jedne od tri grane vlasti, što bi dalje dovelo u pitanje i zaštitu prava i sloboda svih građana. Za svako nezadovoljstvo izazvano sudijskim odlukama postoje jasno definisane procesne radnje, putem kojih se može zahtijevati zaštita prava. Na taj način treba tražiti zadovoljenje, a ne kroz ugrožavanje ličnog i profesionalnog integriteta i bezbjednosti sudija.

Udruženje sudija Crne Gore će, kao i u ranjim slučajevima, pratiti dalje procesuiranje povodom ovog događaja i biti spremno da reaguje ukoliko za tim bude potrebe. Nadamo se da će ovaj slučaj biti polazni osnov za unapređenje i jačanje zaštite crnogorskih sudija, i da će napadi i prijetnje vršiocima sudijske funkcije postati prošlost.

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore