Povodom teksta objavljenog na portalu “IN4S” od 14.04.2024. godine, pod naslovom “Sva suđenja kume Željke Jovović: Oslobođeni kriminalci, zelenaši i pedofil”, radi objektivnog informisanja javnosti, dajemo sljedeće

SAOPŠTENJE

U prednje pomenutom tekstu, komentariše se postupanje sutkinje Željke Jovović u predmetima u kojima je postupala, a između ostalog, navodi se da “sudija očigledno ima visok prag tolerancije kada su u pitanju kriminalci, zelenaši ili čak pedofili”, “minimalne kazne i oslobađajuće presude kriminalcima su specijalnost sudije Jovović”, “osumnjičeni za ubistvo: tri mjeseca zatvora”, “pustila zelenaša iz zatvora – dan nakon izlaska ponovo uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti”, “najskandaloznija presuda: oslobodila pedofila jer je djevojčica izgledala punoljetno”.

Udruženje sudija Crne Gore u novinarama i medijskim kućama prepoznaje istinske partnere u cilju objektivnog informisanja javnosti Crne Gore, jačanju i vraćanju povjerenja javnosti u sudstvo, te u konačnom dobijanju povratnih kritika i percepcije koju javnost ima u samo pravosuđe.

Poštujući prirodu novinarskog poziva, ujedno poštujemo i štitimo slobodu izražavanja. Međutim, korišćenje ove slobode povlači za sobom određene dužnosti i odgovornosti, od kojih je jedna od najvažnijih dužnost objektivnog informisanja javnosti.

U tom pravcu je zaista nužno istaći, da su osnovna načela i temelji savremenog novinarstva, pa kojima bi se valjda trebao voditi i neimenovani autor navedenog teksta,  načelo istinitosti, poštenja, tačnosti, uravnoteženosti i nepristrasnosti, a osim navedenog, novinarski rad bi se trebao temeljiti i na objektivnosti, brzini i zanimljivosti plasirane informacije.

Nažalost, nijedno od navedenih načela u konkrentom nije ispoštovano. O tome, da se radi o informacijama koje su netačne i neistinite nema ni potrebe govoriti, jer je u tom pravcu već dovoljno rečeno u saopštenju koje je Osnovni sud u Podgorici izdao dana 26.01.2017. godine – dakle prije više nego sedam godina, na gotovo istovjetni tekst koji je tada objavljen na istom ovom portalu.

Ono što brine, i zbog čega je i nužno reagovati, jeste pitanje zašto bi jedan novinar i jedan medij, nakon toliko godina sada ponovo plasirao u javnost tekst koji je već jednom objavljen i koji je i tada demantovan kao netačan i neistinit. Jasno je da isto ne može predstavljati aktuelnu i zanimljivu vijest, već samo očigledan maliciozni pokušaj diskreditacije imenovane sudije.

Iz tog razloga je za ukazati na dvije stvari:

Kao prvo, sve odluke koje jedan prvostepeni sudija donese, pa tako i odluke imenovane sudije, prolaze kontrolu jer protiv istih je moguće izjaviti žalbu, po kojoj odlučuje sud višeg stepena.  U odnosu na većinu pomenutih odluka su stranke koje nijesu bile zadovoljne koristile pravo žalbe i sve te odluke su prošle ocjenu zakonitosti pred Višim sudom u Podgorici, i sve su potvrđene. Dakle, kvalitet rada jednog sudije, bez obzira kako se zvao, biće kontrolisan od strane onih koji to zaista trebaju činiti, a to su sudovi viših instanci i Sudski savjet, a ne nepoznati autori novinskih članaka i laička javnost.

Kao drugo, jasno je da se sada, kao i nebrojeno puta ranije, plasiranjem ovakvih tekstova pokušava direktno uticati na odluke Sudskog savjeta pred kojim su aktuelni konkursi o izborima predsjednika sudova ili napredovanja sudija u sudove viših instanci.

Udruženje sudija Crne Gore, još jednom poziva javnost da se uzdrži od ovakvih i sličnih malicioznih pokušaja diskreditacije crnogorskih sudija, te da svako u okviru svoje profesije i svojih nadležnosti svoj posao vrši profesionalno, časno i zakonito.

Udruženje sudija Crne Gore