Udruženje sudija Crne Gore najoštrije osuđuje izjave i insinuacije koje je Nik Đeljošaj, predsjednik opštine Tuzi uputio našoj koleginici Ivani Becić dana 15.12.2022. godine, tokom ročišta u predmetu u kojem je Đeljošaj stranka.

Naime, Đeljošaj je iznio optužbe na račun sudije Becić, koje se ne mogu drukčije tumačiti nego kao neprimjeren i neprihvatljiv tretman prema predstavnici sudske vlasti, narušavajući joj tom prilikom integritet i autoritet koji kao odgovoran sudija odgovorno pokazuje.

Zabrinjava i to što je istom prilikom Đeljošaj izjavio da “će ih poraziti u svakom smislu, pa makar morao i onako kako zna da ne treba”, što nedvosmisleno ima prizvuk prijetnje i što svakako ne bi smjelo proći neopaženo od strane nadležnih organa.

Situacija u kojoj se našla koleginica Becić je još jedan dokaz negativnog odnosa kako javnosti, tako i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prema sudstvu i sudijama, što je poražavajuća praksa koja već godinama ne jenjava. Uz niz drugih loših praksi koje vode degradaciji sudijskog poziva, stiče se utisak da crnogorske sudije ne uživaju niti elementarnu zaštitu u društvu.

Takav odnos prema sudijama vodi u stanje u kojem profitiraju isključivo zastupnici uskih interesa, dok nosioci sudijske funkcije i, konačno, građani, trpe nesagledivu i nenadoknadivu štetu.

Pozivamo nadležne organe da preduzmu konkretne mjere kako bi se suzbio svaki tretman koji vodi ugrožavanju sudstva i sudija, sa posebnim osvrtom na odnos koji predstavnici preostale dvije grane vlasti ispoljavaju prema sudskoj, a koji se ni po čemu ne može nazvati pozitivnim i korektnim.