Vođeni obavezom da crnogorsko sudstvo zaštitimo i objektivno informišemo o njegovom radu, nalazimo za potrebno reagovati na saopštenje Nezavisnog sindikata policije, povodom presude Osnovnog suda u Podgorici, kojom je lice koje je u alkoholisanom stanju automobilom udarilo njihovog kolegu osuđeno na uslovnu kaznu, a koje je objavljeno u više medija dana 12.09.2022. godine.

Nezadovoljstvo presudom je uobičajena pojava i ne sporimo razloge da sudska odluka može izazvati rezigniranost, međutim, u konkretnom slučaju imamo više spornih momenata koji se ne mogu tumačiti drukčije nego kao još jedan u nizu pritisaka na sudstvo i sudije.

Sigurni smo da predstavnici policije znaju da se u našem sudstvu na sudsku odluku može reagovati žalbom. Pravo na žalbu nikad i nikom nije niti može biti uskraćeno pred crnogorskim sudovima, jer bi to značilo obesmišljavanje sudijskog poziva. I u ovom slučaju, pravo na žalbu je zagarantovano. Izostanak žalbe od strane tužioca u ovom slučaju, kako se to navodi u saopštenju, je pitanje za tužilaštvo, a ne instrument za napad na sudstvo.

Uz ovo, komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka, ma koliko iste provocirale neku od strana u postupku, se smatra izuzetno negativnom praksom, jer ugrožava objektivnost, nezavisnost i nepristrasnost suda. A bez toga, nema ni pravičnog suđenja.

U predmetnom saopštenju se navodi da je “sezona lova na policajce ozvaničena”. Iako ne znamo sve razloge za ovakvu kvalifikaciju stanja u kom se nalazi crnogorska policija, možemo slobodno reći da crnogorske sudije i te kako razumiju kako je to biti predmetom raznih napada i nipodaštavanja, počev od lažnih informacija i neistina o sudstvu, preko uvreda i kleveta, pa sve do otvorenih prijetnji. To je, nažalost, za sve nas koji vršimo sudijski poziv postala uobičajena pojava.

Policija i sudstvo bi trebali biti na istom zadatku zaštite i garancije prava i sprovođenja pravde. Uz ovakva reagovanja na sudske odluke od strane predstavnika policije, to će biti veoma teško, a posljedice će snositi, u konačnom, građani Crne Gore.