Udruženje sudija Crne Gore, slijedeći svoje statutarne ciljeve koji se odnose na unapređenje i zaštitu sudijske profesije, najoštrije osuđuje „performans” grupe mladih aktivista Demokratskog fronta, koji su 17.03.2017. godine ispred zgrade u kojoj stanuje predsjednik Apelacionog suda Crne Gore Mušika Dujović istakli transparent na kojem je pisalo „Pravda će zakucati i na tvoja vrata”, kao i izjavu predstavnika mladih DF-a Koče Đurišića, koji je direktno uvrijedio ličnost i integritet predsjednika Dujovića.

url clonenike lunarglide for sale on walmart credit card 77 Indigo DC9265-100 Release Date Info , Morelos

Grupa mladih aktivista DF-a je svojim polusatnim „performansom" ispred zgrade u kojoj stanuje predsjednik Dujović nastavila prijeteću i necivilizovanu kampanju protiv cjelokupnog crnogorskog sudstva, koju su lideri pomenutog političkog saveza u proteklih sedmicu dana već doveli do granica pristojnosti. Retorika koju u poslednje vrijeme koristi DF protiv crnogorskih sudija sada je već postala otvoreno prijeteća, vrijeđajuća i ponižavajuća. Ovakav tretman prema nosiocima sudijske funkcije u našoj zemilji niti može niti smije biti tolerisana. Pored toga, predstavnik mladih aktivista DF-a Koča Đurišić direktno je uvrijedio ličnost i narušio autoritet sudije Dujovića, čime je sebi dao za pravo da ponizi jednog od nosilaca najodogovornijih pravosudnih funkcija u Crnoj Gori. Takav odnos je u najmanju ruku nevaspitan, a u krajnjem smislu i neodgovoran.

U konkretnom slučaju, nije samo narušen lični i profesionalni integritet predsjednika Dujovića, već je direktno ugrožena nejgova bezbjednost, kao i bezbjednost članova njegove porodice. Otvorene prijetnje, i to ispred mjesta stanovanja stvaraju klimu straha i pritiska, koju niti jedan pravosudni radnik ne smije da doživi. Ovakvi postupci moraju biti adekvatno sankcionisani, kako bi se poslala jasna poruka da se ne smije ugrožavati profesija i ličnost bilo kojeg crnogorskog sudije.

Ovakvi i slični neumjesni potezi različitih političkih aktera stvaraju pritisak na crnogorsko sudstvo, koje kako po domaćim tako i po međunarodnim propisima i načelima mora biti zaštićeno od bilo kakvih uticaja i pritisaka, naročiti političkih. Nezavisnost, nepristrasnost i autoritet sudijske funkcije moraju da bude nepovredivi, jer se time garantuje njihov kvalitetan i neometan rad. U slučaju sumnje u bilo koje od navedenih načela, postoje zakonom propisani mehanizmi koji se koriste u takvim slučajevima, dok vrijeđanje, prijetnje i zastrašivanje predstavljaju primitivne i ponižavajuće činove.

Crnogorske sudije su odoljele i odolijevaće na svaku vrstu pritiska ove vrste. Ipak, kako je naša profesija ograničena na zaštitu prava i sprovođenje pravde, ovim putem apelujemo na nadležne organe da sporvedu sve zakonom predviđene radnje kako bi se ovakve nemile situacije suzbile, a njihovi počinioci adekvatno sankcionisali.

Udruženje sudija Crne Gore će nastaviti da preduzima mjere radi zaštite integriteta i ličnosti crnogorskih sudija kad god se za tim ukaže potreba, jer je ugled, autoritet i sigurnost nosliaca pravosudne funkcije jedna od ključnih garancija sigurnosti svake moderne države.

U Podgorici, 18.03.2017. godine.

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore