Obuka „Zakonodavni okvir i primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći” održana je u Hotelu Bianca u Kolašinu 22. i 23. novembra, u organizaciji Udruženja sudija Crne Gore i Centra za ženska prava, uz podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Podgorici, u okviru projekta „Jačanje vladavine prava i ljudskih prava u Crnoj Gori kroz osnaživanje žena i osoba sa invaliditetom pri korišćenju pristupa pravdi”,

Buy Kicks【リーク】ナイキ エアジョーダン 4 ゴルフ “ホワイト セメント” ホワイト/テック グレー-ブラック-ファイヤー レッド (CU9981-100) – スニーカーウォーズ

Obuku su otvorile Vesna Medenica, Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Hasnija Simonović, Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore. Radni dio obuke posvećen je bio predstavljanju zakonodavnog okvira i primjeni instituta besplatne pravne pomoći, kroz prezentacije Branke Lakočević, Generalne direktorke direktorijata za pravosuđe u Ministarstvu pravde i Nataše Radonjić, Načelnice Odsjeka za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde.

Na skupu je zaključeno da nedostatak finansijskih sredstava nipošto ne smije ometati kvalitetnu zaštitu prava, i da se treba posvetiti njegovoj što boljoj implementaciji, kako bi besplatna pravna pomoć dobila puni smisao. Građani moraju imati kvalitetnu zaštitu svojih prava, a nosioci pravosudnih funkcija se moraju zalagati da im to omoguće.

Udruženje sudija Crne Gore je prepoznalo značaj instituta besplatne pravne pomoći, vodeći se Ustavnim načelima propisano da su svi građani pred sudovima jednaki i da samo jednakim tretmanom svakog lica u postupcima pred sudovima možemo ostvariti načela pravičnosti i jednakosti, a koja su neophodna u funkcionisanju svakog demokratskog društva.

U okviru pomenutog projekta, u narednoj godini biće objavljene brošure koje će se odnositi na položaj ranjivih grupa i njihov pristup pravdi, dok će kroz naredne dvije obuke ova tema biti predstavljena kako stručnoj, tako i opštoj javnosti.