UDRUŽENJE SUDIJA CRNE GORE
Podgorica, 12.09.2009.godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

jordan release dateNike Air Max 90 W nike blazer 2019 price guide free , Idae

Povodom napad na Predsjednika Osnovnog suda u Plavu, Hilmije Suljakovića, Udruženje sudija CG izražava najoštriju osudu ovakvog čina, a što predstavlja drastičan primjer ataka na samostalnost i nezavisnost sudijskog poziva, kao osnovnog ustavnog načela. Ovom prilikom, zahtijevamo energičnu reakciju svih nadležnih državnih organa, kako se ovakvi ili slični napadi ne bi dešavali, a sve zbog odluke sudija, koje su donijete u vršenju sudijske dužnosti, a koje podliježu kontroli viših sudijskih instanci.

Polazeći od ciljeva udruženja, koji su utemeljeni u Statutu udruženja, a to su, pored ostalih, izgradnja pravne države i vladavina prava, uspostavljanje nezavisnog i samostalnog položaja sudija i zaštita dostojanstva i ugleda sudija i sudijskog poziva, Udruženje sudija CG se suprotstavlja svim povredama Ustava i Zakona i svakom nedozvoljenom pozivanju i prozivanju sudija zbog obavljanja sudijske dužnosti.

Shodno tome, ukazuje se da se mora prestati sa neodmjerenim i tendencioznim izjavama, koje se mogu čuti u javnosti, i kojima se podstiče nezadovoljstvo građana radom sudova i sudija i koje, nepotrebno stvaraju otpor i nepovjerenje stranaka prema sudijama, što je konačno i dovelo da pojedinci "ohrabreni" takvim zlonamjernim izjavama i istim takvim komentarima sudskih odluka u sredstvima informisanja, nasilničkim i bezobzirnim ponašanjima ugrožavaju fizički integritet sudije.

Naime, pravo da se javno kritikuje rad državnih organa i funkcionera predstavlja ustavno pravo svakog građanina. U tom smislu, iznošenje kritičnih i argumentovanih stavova u odnosu na rad i na pravosnažne odluke sudova kao državnih organa i sudija kao funkcionera – nosilaca sudske vlasti, ne samo da predstavlja ustavno pravo građana, već predstavlja i snažan instrument javne kritike njihovog rada.

Međutim to se mora činiti na način kojim se poštuje dostojanstvo suda i sudija i kojim se ne ugrožava njegova nezavisnost i samostalnost u odlučivanju.

Paušalne i neargumentovane tvrdnje, posebno djela laičke javnosti, kao i lica, koja su nosioci druge dvije grane vlasti i koji direktno krše ustavno načelo podjele vlasti, iznijete u sredstvima javnog informisanja, koje u konačnom htjeli mi to priznati ili ne, kreiraju mišljenje javnosti, i kojim se izražava nezadovoljstvo donijetim sudskim odlukama, nedoprinose poboljšanju stanja u sudstvu, koje uzgred rečeno, zadnjih godina ima vidljive i uspješne rezultate i pozitivan stav međunarodnih činilaca, već isti izlaze iz okvira dozvoljene kritike i mogu se shvatiti kao nedopustiv pritisak na crnogorske sudije. Tim se doprinosi samo gubitku povjerenja građana u sudove, čija prava i slobode trebaju da štite, a kod sudija izazivaju osjećaj poniženosti, lične i profesionalne ugroženosti, a ne rijetko i osjećaj gnušanja, obzirom na to da se radi o licima sa profesionalnim i visoko moralnim kvalitetima.

Stoga, Udruženje poziva sve, a prije svega stručnu javnost, da na argumentovan način u okviru ozbiljne kritike doprinesu poboljšanju opšteg stanja u sudstvu Crne Gore, kao i da sudska vlast i same sudije svojim djelovanjem doprinesu zaštiti funkcije, unapređenju društvenog položaja i ugleda nosilaca sudijske vlasti.

PREDSJEDNIK
UDRUŽENJA SUDIJA CRNE GORE
Hasnija Simonović