Evropsko udruženje sudija i tužilaca MEDEL je, nakon obraćanja USCG, zauzelo stav o situaciji prouzrokovanoj spornim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 

STAV O CRNOJ GORI

MEDEL je primio zabrinjavajuću informaciju da su crnogorske vlasti usvojile Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je značajno smanjena starosna granica za penziju za sudije, za razliku od odgovarajućih odredbi crnogorskog Zakona o radu. Pored toga, navedenim izmjenama je predviđena niža starosna granica za odlazak u penziju za žene sudija, što znači da su uvedene različite starosne granice za odlazak u penziju u zavisnosti od pola.

MEDEL želi istaći da:

       direktna ili indirektna diskriminacija po osnovu pola podliježe zabranama, konkretno, shodno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, protokol 12, član 1,

       svaka diskriminacija u sudstvu može dovesti do ugrožavanja nezavisnosti sudije i sudstva u cjelini,

       Mandat sudije je ključna garancija nezavisnosti sudstva i sudija kao pojedinaca i stoga se ne može narušavati.

Uzimajući sve u obzir, MEDEL smatra da Izmjene i dopune crnogorskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju diskriminišu žene sudije, te da ne odražavaju evropske vrijednosti.

Štaviše, smanjenje starosne granice za obavezni odlazak u penziju je u suprotnosti sa stalnošću sudijske funkcije, što je centralni element evropskih standarda, i krši obavezu iz člana 19. stav 1 tačka 2 Ugovora o Evropskoj uniji, kako je utvrdio Sud pravde Evropske unije u predmetu Komisija protiv Poljske (C-619/18).

S obzirom na činjenicu da je Crna Gora zemlja posvećena evropskim integracijama i vrijednostima, MEDEL ističe da su nediskriminacija i rodna ravnopravnost osnovne vrijednosti Evropske unije, koje se moraju poštovati i u Crnoj Gori.

Stoga, MEDEL poziva da:

      Sudski savjet Crne Gore preuzme svoju suštinsku ulogu u odbrani nezavisnosti sudstva i sudija kao pojedinaca, kako je navedeno u Mišljenju CCJE br. 24(2021), član 19,

    Ustavni sud Crne Gore zauzme stav o inicijative Udruženja sudija Crne Gore i Sudskog savjeta iz 2020. godine, kojima se traži ocjena ustavnosti navedenog crnogorskog Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju,

      Vlasti Crne Gore opozovu Izmjene i dopune crnogorskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 

Stav MEDEL-a na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *