Udruženje sudija Crne Gore smatra krajnje neprimjerenim, neutemeljenim pa i nevaspitanim komentar koji je javno iznio Vasilije Miličković u vezi sa odlukom Vrhovnog suda Crne Gore kojom je odbijen kao nedozvoljen zahtjev firme “M&V Company”, koja je u vlasništvu Miličkovića, za reviziju sudskog postupka protiv Elektroprivrede Crne Gore.

best Running shoes brandadidas NMD Human Race

Svjedoci smo da su napadi na crnogorsko sudstvo sve učestaliji, ali čak i u takvoj atmosferi, jasne su granice pristojnosti. Te granice su očigledno nevidljive za Vasilija Miličkovića, koji je svoje nezadovoljstvo sudskom odlukom iznio na izuzetno prost način, pritom se vodeći isključivo ličnim utiskom i vjerovanjem, a ne činjenicama.

U većini slučajeva, sudska odluka izazove nezadovoljstvo kod jedne od stranaka u postupku. Ta konsekvenca nije karakteristična samo za crnogorske prilike, već prati rad sudova od njihovog nastanka pa do danas. U tom smislu, postoje pravni ljekovi pomoću kojih stranke mogu tražiti dalje zadovoljenje pravde, što je Miličković i najavio putem ustavne žalbe, ali očigledno da mu formalni procesni okviri nijesu bili dovoljni, pa se obrušio na sudije Vrhovnog suda Crne Gore i cjelokupno sudstvo izuzetno neprimjerenim rječnikom.

Ovom prilikom, Miličković je zanemario da se u Crnoj Gori uvijek držalo do svoje riječi, naročito ako je po smislu teška i optužujuća, jer je takva morala biti potkrijepljena provjerljivim i tačnim činjenicama. U suprotnom, radi se o uvredi, a cijeneći spekulativne navode Miličkovića, u konkretnom slučaju imamo krajnje nepristojno vrijeđanje sudskih profesionalaca koji su, kao i uvijek, isključivo slijedili zakon i sudsku praksu.

Ovim putem ističemo da ovakvi ispadi nijesu način na koji se treba obračunavati sa sudovima, već za to postoje zakonom jasno uređeni mehanizmi, a riječi upućene crnogorskim sudijama od strane Miličkovića ne odgovaraju istini o radu crnogorskih sudija i sudova, već isključivo idu njemu na čast i obraz.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica
Udruženje sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *