Udruženje sudija Crne Gore smatra neutemeljenim i netačnim navode koje je u vezi sa crnogorskim pravosuđem iznio Slaven Radunović, poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik parlamentarnog odbora za evropske integracije na jučerašnjoj konferenciji “Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, koju je organizovala NVO Građanska alijansa.

trace affiliate linkJordan Ανδρικά • Summer SALE έως -50%

Tom prilikom, gospodin Radunović je istakao da je da je crnogorsko pravosuđe oboljelo od bolesti koja proizilazi iz nesmjenjivosti vlasti. Ovakvom ocjenom, gospodin Radunović na tendenciozan i politički motivisan način želi uniziti i omalovažiti cjelokupno crnogorsko pravsuđe, zanemarujući stvarno stanje i rezultate koje ova grana vlasti ostvaruje.

Prilikom davanja ovakvih ocjena, a naročito zbog toga što je u pitanju poslanik i predsjednik parlamentarnog odbora koji je zadužen za pitanje evropskih integracija, gospodin Radunović je bio obavezan uzeti u obzir da je crnogorsko pravosuđe načinilo značajne pomake u svom radu i organizaciji. Da ovo nije pristrasna i proizvoljna tvrdnja, direktno svjedoče pozitivni izvještaji međunarodnih organizcija i eksperata, kao i zaključak Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je u postizanju članstva u NATO i napretka na putu ka Evropskoj uniji značajna zasluga upravo crnogorskog pravosuđa.

Zbog svega navedenog, ocjena gospodina Radunovića se može tretirati isključivo kao politički gest, a ne kao zaključak zasnovan na stvarnim rezultatima i dostignućima. Shodno tome, gospodin Radunović bi se, kao predstavnik jedne od tri glane vlasti, trebao suzdržati od ovakvih malicioznih ocjena, naročito kada nijesu utemeljene na stvarnim činjenicama. Pogotovu u datom trenutku, kada crnogorsko sudstvo, koje je integralni dio pravosuđa Crne Gore, obilježava 29. oktobar – Dan crnogorskog sudstva.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica
Udruženje sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *