Udruženje sudija Crne Gore najoštrije osuđuje način na koji je Slavko Mandić, direktor Skala radija izrazio svoje nezadovoljstvo odlukama sudija kotorskog Osnovnog suda Predraga Krstonijevića i Miša Jakšića.

Buy SneakersThe world is yours – Neue Sneaker, Apparel und mehr für Kids

Naime, u emisiji "Neđelja u petak" emitovanoj dana 19.07.2019. godine na televiziji A1 TV, Slavko Mandić nepravosnažne sudske odluke naziva sramnim, kao i same sudije koje su ih donijele.

Iako Mandić istom prilikom ističe da je satiričar, kao i da upravo zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost zbog spornih javno izjavljenih stavova, ova tvrdnja je problematična iz dva razloga.

Prvi – Slavko Mandić se predmetnom prilikom upustio u komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka, kršeći više usvojeih standarda izvještavanja i obavještavanja javnosti o sudskim postupcima, što bi jedan dugogodišnji medijski profesionalac kakav je Mandić svakako morao znati. Nazivati odluke koje nijesu u njegovu korist sramnim, sa očiglednim izostankom satiričnog konteksta, neprofesionalno je i neprihvatljivo. Naročito ako istom prilikom navodi da je sasvim siguran da će predmetne presude biti ukinute pred sudovima viših instanci.

Drugi – istom prilikom Mandić pomenute sudije naziva sramnima i najavljuje da će, kao neko ko je satiričar, napisati seriju tekstova o njima. Iako je satira prihvatljiva i nadasve demokratska forma izražavanja i kritike, u ovom slučaju najavljeni potez Slavka Mandića se može protumačiti kao prijetnja ugledu i integritetu dvojice sudija. Satira, kao specifična izražajna forma nipošto ne smije postati instrument za prijetnje ili čak za obračunavanje sa vršiocima sudijskog poziva.

Vodeći se svojom misijom i načelom zaštite sudijskog ugleda, nezavisnosti, integriteta i bezbjednosti, Udruženje sudija Crne Gore očekuje javno izvinjenje Slavka Mandića sudijama Krstonijeviću i Jakšiću, kao i da nadležni organi ispitaju da li u ovom slučaju ima osnova za pokretanje sudskog postupka.

Sudijska profesija je po svojoj prirodi podložna čestim kritikama i stavljanjima u negativni kontekst, ali to nikom ne smije dati za pravo da maliciozno, zlonamjerno i neprofesionalno iznosi u javnost stavove koji direkno narušavaju autoritet i ugled sudijske funkcije i sudstva uopšte.

Udruženje sudija Crne Gore će, shodno svojim statutarnim ovlašćenjima, ispratiti dalji razvoj situacije nastale ovim povodom.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica
Udruženje sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *