Udruženje sudija Crne Gore podnijelo je Sudskom savjetu inicijativu za donošenje odluke, kojom bi se nanovo uredilo životno osiguranje crnogorskih sudija.

bridge mediaNike News

Naime, pravo o životnom osiguranju, koje je bilo definisano članom 11 Zakon o zaradama i drugim primanjima nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija ("Službeni list RCG" br. 36/2007 i 53/2007) i za koje je ugovarač bio Sudski savjet Crne Gore, prestaje da važi 1. juna tekuće godine, shodno članu 48 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/16, 83/16, 21/17, 42/17, 12/18, 39/18 - odluka Ustavnog suda CG - i 42/18) po kojem Nosilac pravosudne i ustavnosudske funkcije koji koristi pravo za životno osiguranje na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija nastavlja sa korišćenjem tog prava do isteka vremena za koje je stekao to pravo.

Ovim se umanjuju pripadajuće naknade sudijama, koje bi po mišljenju Konsultativnog vijeća evropskih sudija trebale garancijama biti zaštićene od umanjenja.

Stoga, Udruženje sudija Crne Gore se ovom inicijativom obratilo Sudskom savjetu kao samostalnom i nezavisnom organu sa ciljem donošenja odluke kojom bi bilo predloženo Vladi Crne Gore izdvajanje dodatnih sredstava radi namirenja naknade za životno osiguranje sudija.

Predmetnu inicijativu možete preuzeti OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *