Hasnija Simonović, sudija Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednica USCG i Milivoje Krivokapić, savjetnik u USCG-u učestvovali su na sastanku MEDEL-a (Evropskog udruženja sudija i tužilaca), koji je održan u Briselu 25. i 26. maja 2018. godine. Na ovom sastanku predsjednica Simonović je predstavila ključne probleme sa kojima se suočava crnogorsko sudstvo.

Buy KicksMens Flynit Trainers

Prvi od problema koji je predstalvjen evropskim kolegama odnosi se na potencijalnu blokadu sudstva, zbog eventualne nemogućnnosti izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, koji se biraju u crnogorskom parlamentu. Kao što je javnosti poznato, zbog bojkota rada u parlamentu od strane crnogorske opozicije dvotrećinsku većinu neophodnu za izbor članova Sudskog savjet iz reda uglednih pravnika je nemoguće obezbijediti. Stoga, ukoliko do 02.07.2018. godine ne bude imenovan novi Sudski savjet, crnogorsko sudstvo će se naći u blokadi i dovesti u pitanje postupanje po više od 150.000 predmeta koji se razmatraju pred crnogorskim sudovima. Sudski savjet je ključno tijelo u funkcionisanju sudstva i obustava njegovog rada bi izazvala nesagledive posledice kako po samo sudstvo, tako i po građane koji zadovoljenje svojih prava traže pred sudovima.

Drugi problem koji je prezentovan na ovom sastanku odnosio se na stanje koje je izazvalo ukidadnje krivičnih djela Uvreda i Kleveta. Izmjenama i dopunama Krivčnog zakonika iz 2011. godine ukinuta su pomenuta krivična djela. Ovim se stvorio prostor za veoma široko i nekažnjivo plasiranje neistina u vezi sa integritetom sudija i njihovim radom, ostavljajući iste bez mehanizama zaštite od takve vrste napada u krivičnom postupku. Tom prilikom je Udruženje sudija Crne Gore upozorilo da će doći do ovakvih situacija, i sada imamo stanje u kojem bilo ko može da vrijeđa sud, da širi neistine o njegovom radu i da komentariše nepravosnažne presude shodno svojim interesima. Zbog ovakve prakse, crnogorsko sudstvo trpi konstantnu štetu koja narušava njegov ugled, autoritet i nezavisnost, a sudije zbog preopterećenosti predmetima i visokih moralnih načela kojima se vode u radu ne pokreću građansku parnicu u cilju svoje zaštite.

Treći problem koji je predstavljen članovima MEDEL-a odnosi se na pitanje adekvatnog rješavanja sudijskih penzija. Udruženje sudija Crne Gore, zabrinuto zbog nepovoljnog penzionog tretmana crnogorskih sudija, je pokrenulo inicijativu za uspostavljanje adekvatnog penzionog statusa sudija u Crnoj Gori. Ove inicijative pokretane su sa ciljem da se nosiocima pravosudnih funkcija u Crnoj Gori zakonski obezbijede adekvatni uslovi za starosnu penziju i odgovarajući iznos iste, kakvu zaslužuju zaštitnici prava i pravnog poretka moderne evropske države, a takvoj stremi i naša. Ipak, nadležne institucije nijesu izašle u susret navedenim inicijativama, čime je nepovoljni penzijski status crnogorskih sudija ostao nepromijenjen.

Predstavnici MEDEL-a su nakon prezentovanih problema izrazili slaganje i podršku sa apelom USCG-a za ekspresnim rješavanjem istih, uz spremnost da u najkraćem roku zauzmu zvanični stav i objave rezoluciju po kojoj se hitno treba pristupiti rješavanju navedenih problema u što kraćem roku.

Detaljan opis prezentovanih problema možete preuzeti OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *