Udruženje sudija Crne Gore, kao organizacija koja promoviše i štiti interes crnogorskih sudija, kao i načela nezavisnosti, nepristrasnosti i ugleda sudijske profesije, smatra neophodnim reagovati na izjave navedene u tekstu pod naslovom „Sutkinja Keković se sad ne sviđa komandirima” objavljenom na portalu Vijesti 08.03.2018. godine, a kojim se narušava profesionalni integritet i ugled sudije Sonje Keković, kao i crnogorskog sudstva uopšte.

Asics shoesAir Jordan Release Dates 2021 , Apgs-nsw

U konkretnom slučaju, predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Predrag Spasojević, koji sa svojim kolegama već danima protestuje ispred zgrade danilovgradskog Osnovnog suda zbog postupka koji se vodi protiv zaposlenih u ZIKS-u optuženih za zlostavljanje i mučenje osuđenika, izjavio je da su advokati odbrane tražili izuzeće sudije Keković iz više razloga, između ostalog i zbog toga što, kako navodi Spasojević, sudija Keković ima neku vrstu odnosa sa postupajućim tužiocem Miroslavom Turkovićem. Ova neistinita insinuacija direktno narušava objektivnost i ugled sudije Keković, a kompletan slučaj stavlja u neosnovan kontekst pristrasnosti sudije. Težina ove izjave se ogleda i u tome što ne postoje dokazi koji bi je potvrdili, te se stoga ista može smatrati zlonamjernom špekulacijom.

Pored navedenog, Spasojević ističe da je njegov i utisak njegovih kolega da zaposleni u ZIKS-u treba da budu kažnjeni zbog zahtjeva Evropske unije da se slučajevi policijske torture kažnjavaju strože. Dalje, on dodaje: "Ako nije tako, onda se zapitajmo kome najviše odgovara da se sprovodi tužilačko-sudska tortura protiv zaposlenih u ZIKS-u. Odgovor je lako naći - to odgovara najviše kriminalnim grupama koje žele svojim aktivnostima da preuzmu unutrašnje upravljanje zatvorom" . Ovim neprimjerenim navodom Spasojević navodi javnost na pogrešan zaključak o povezanosti tužilaštva i sudstva sa kriminalnim strukturama, što predstavlja tešku, neistinitu i uvredljivu optužbu usmjerenu ka nosiocima pravosudnih funkcija, koji cjelokupan svoj profesionalni integritet i zalaganje usmjeravaju ka borbi protiv svih oblika kriminala. Ovakvim navodima, ma koliko bili neistiniti, nanosi se šteta cjelokupnom crnogorskom pravosuđu, a njegovim nosiocima značajno se otežava rad.

Primjeri neosnovanih i neistinitih optužbi na račun sudija su brojni i, kako se to pokazuje u poslednje vrijeme, u porastu. Stoga, apelujemo na nadležnje ograne da u skladu sa svoim nadležnostima postupe u

ovakvim slučajevima, i sankcionišu svako ugrožavanje i vrijeđanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudija, a ugled sudijske profesije zaštite na adekvatan način.

Konačno, zatečeni smo činjenicom da se ljudi koji bi trebali biti na prvoj liniji odbrane pravde ponašaju suprotno njenim načelima i ne staju na stranu onih čiji je profesionalni zadatak utvrđivanje istine, konkretno sudije Sonje Keković, čiji uspjesi u radu ne zaslužuju ovakvo ponašanje.

Udruženje sudija Crne Gore će, kao i u svim ovakvim i sličnim slučajevima do sada, ispratiti dalji tok ovog događaja i blagovremeno reagovati ukoliko za tim bude potrebe, u okviru svojih Statutarnih ovlašćenja.

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *