Udruženje sudija Crne Gore, kao jedina strukovna organizacija sudija u našoj zemlji koja je aktivno legitimisana za zastupanje, zaštitu i promociju sudijskog interesa smatra neprihvatljivom mjeru Vlade Crne Gore kojom se umanjuju zarade najvišim državnim funkcionerima, a kojom su obuhvaćene i crnogorske sudije.

bridgemediaNike

Nezavsnost sudstva sastoji se iz više segmenata, a jedan od ključnih je finansijska nezavisnost. Svako ugrožavanje te nezavisnosti dovodi do udara na smisao i integritet sudstva, što je nedopustivo po Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima. U vezi sa pomenutim Ustavom, valja podsjetiti da se tim najvišim pravnim aktom naše zemlje propisuje podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koje su po tom određenju međuzavisne i jednake. Ako se uzme u obzir sporna mjera Vlade, lako je zaključiti da dolazi do disbalansa u ustavnoj podjeli vlasti, jer jedna vlast, u ovom slučaju izvršna, direktno vrši povredu nezavisnosti sudske vlasti. Ovakav postupak ne može niti smije postati praksa.

Podsjetićemo i na jedan od najviših pravnih standarda iz ove oblasti koji je propisan Evropskom poveljom o Zakonu za sudije. Po ovom široko uvaženom međunarodnom aktu predviđeno je da profesionalne sudije imaju pravo na platu čiji se iznos utvrđuje tako da se sudije zaštite od pritisaka na njihovo odlučivanje i, uopšte, ponašanje u okviru njihovih nadležnosti, što ugrožava njihovu nezavisnost i nepristrasnost. Takođe, istim aktom je predviđeno da sudijska zarada može da varira zavisno od dužine radnog staža, prirode posla koji sudija obavlja i visine odgovornosti, što se procjenjuje prema transparentnim mjerilima. Iz navedenog vidimo da sudijska zarada mora da bude neprikosnovena, određena u visini da garantuje nezavisnost i zaštitu od pritisaka i da može da varira isključivo od dužine radnog staža i prirode i odgovornosti posla koji sudija obavlja. Spornom mjerom Vlade Crne Gore ovi standardi, koji su temelj zaštite materijalnog statusa sudija u svim naprednim evropskim zemljama, su direktno prekršeni. Ovo nikako ne ide u prilog evorpskom putu koji Crna Gora godinama gradi i sigurno neće biti razlog za pohvalu pri narednom izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Adekvatno određivanje i zaštita sudijskih primanja više puta su bili predmet sporenja. Udruženje sudija Crne Gore je uvijek reagovalo po ovom pitanju, a najskoriji slučajevi su Komentar na nacrt zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (https://udruzenjesudija.me/index.php/aktuelnosti/79-komentar-udruzenja-sudija-crne-gore-na-nacrt-zakona-o-zaradama-zaposlenih-u-javnom-sektoru) i Primjedbe na Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (https://udruzenjesudija.me/index.php/aktuelnosti/123-primjedbe-na-prijedlog-zakona-o-zaradama-zaposlenih-u-javnom-sektoru). I u jednom i u drugom slučaju nijesmo naišli na dovoljan stepen razumijevanja nadležnih institucija, što je, uz aktuelnu mjeru Vlade, postala praksa koja sada već ozbiljno ugrožava materijalni status sudija.

Udruženje sudija Crne Gore očekuje da će Skupština Crne Gore uzeti u obzir ovo negativno tretiranje sudijskih zarada i da će revidirati Predlog zakona o Budžetu za 2017. godinu i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kroz koji je ova sporna mjera Vlade dobila formalni oblik.

 

U Podgorici, 22.12.2016. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *