Povodom Mišljenja br. 01-34/16-3 od 09.05.2016. godine datog od strane Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i novinskog teksta koji je pod naslovom „Ombudsman predlaže oslobađanje ubice sudije” u dnevnom listu DAN objavljen dana 03.06.2016. godine, Udruženje sudija Crne Gore, kao jedina strukovna organizacija sudija u državi i Statutom aktivno legitimisana da promoviše i štiti nezavisnost, ugled i status sudijske profesije, ovim putem saopštava svoje viđenje predmetnog slučaja.

jordan release datenike charles barkley sneakers for sale cheap

Na internet stranici „ombudsman.co.me" je javno objavljeno anonimizirano Mišljenje br. 01-34/16-3 od 09.05.2016. godine, koje se očito odnosi na osuđenika koji je 2005. godine izvršio ubistvo Milorije Đukić Pejović, sudije Osnovnog suda u Baru, te istom prilikom povrijedio sudiju Željka Šupljeglava i advokata Đorđa Jankovića iz Bara. Taj događaj, koji se odigrao u zgradi Osnovnog suda u Baru, predstavlja nezapamćenu tragediju u istoriji crnogorskog pravosuđa, a pravni epilog istog je osuda lica B.Đ. na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina – koja krivična sankcija se i danas izvršava u ZIKS Podgorica.

Ne ulazeći u ingerencije i odluke nadležnih državnih organa, Udruženje sudija Crne Gore želi izraziti bojazan da bi eventualni "prekid izvršenja kazne", koja mogućnost će se od strane Ministarstva pravde Crne Gore i Uprave ZIKS razmotriti po preporuci ombudsmana (preporučuje se: „Da Ministarstvo pravde i Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija ispitaju svrhu daljeg boravka B. Đ. u zatvorskim uslovima i razmotre mogućnost prekida izvršenja kazne, u smislu člana 36 stav 5 Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti"), imao negativne reperkusije na ionako ugroženu bezbjednost, ugled i autoritet vršilaca sudijske funkcije, te mišljenje i odnos ukupne javnosti prema nosiocima pravosudnih funkcija.

Dakle, ostajući u granicama Statutarnih ovlašćenja i ne zadirući u nadležnosti drugih državnih organa, Udruženje sudija podsjeća da je pomenuti, iako nesumnjivo najteži, samo jedan u nizu događaja u kojima su žrtve (ili pasivni objekti) inkriminisanih radnji bili život, tijelo, imovina i druge zakonodavstvom zaštićene vrijednosti sudija, tužilaca, advokata, notara, te javnih izvršitelja i drugih lica –na čemu se i temelji ocjena da bi eventualni „prekid izvršenja kazne" osuđenog lica B.Đ. negativno uticao na napore koje Udruženje sudija ulaže u cilju razvoja svijesti svih građana da se nezadovoljstvo sudskim odlukama i radom ne može iskazivati prijetnjama ili napadima, već isključivo pravno uobličenim mehanizmima, koji su demokratski standard i pravna tekovina, jer se posredstvom istih ostvaruje zaštita prava, ukoliko su ista povrijeđena.

Uz to, po mišljenju Udruženja sudija Crne Gore, prekid izvršenja navedene kazne bi se protivio smislu svrhe kažnjavanja, jer ne bi doprinio izražavanju društvene osude za izvršeno krivično djelo i obaveze poštovanja zakona, ni jačanju morala i razvijanju društvene odgovornosti. Naprotiv, rezultirao bi, po našoj ocjeni, daljim narušavanjem ugleda i ugrožavanjem bezbjednosti sudija,
indirektno podstičući one građane koji su spremni da na štetu sudija preduzimaju i najteža krivična djela.

Naglašavamo i ovom prilikom da su sve sudije, kao zaštitnici prava i nosioci pravde, dakako svjesni rizika koji nosi njihov poziv i spremni su bez premišljanja postupati u svim slučajevima povjerenim im u rad, ali, zaštita njihovog profesionalnog integriteta i lične sigurnosti stoga mora biti prioritet.

Udruženje sudija Crne Gore će ispratiti postupanje onih organa koji će po preporuci Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ispitati predmetni slučaj, te će po potrebi saopštiti i mišljenje o ishodu tog rada. Takođe, nastaviće sa aktivnostima koje podrazumijevaju unaprjeđenje zaštite lične bezbjednosti, časti i ugleda nosilaca sudijske funkcije, kao i promociju pravde kao temeljne vrijednosti društva.

 

U Podgorici, 07.06.2016. godine.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *