Obuka „Unapređenje pristupa i transparentnosti pravosuđa – odnos sudstva i medija” održana je 10.09. i 11.09.2015. godine u Hotelu Aurel u Podgorici. Ova obuka je dio projekta „Unapređenje saradnje između pravosuđa i medija u Crnoj Gori” koji je finansijski podržan od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

affiliate link traceNike

Obuku su otvorile Hasnija Simonović, Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore, Maja Milošević, izvršna direktorica Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije i Sonja Drobac, urednica na PRVA TV, dok je radni dio obuke bio posvećen prezentacijama Duška Vukovića, instruktor novinarstva i Svetlane Đokić, novinarke TV VIJESTI.

Kroz aktivno učešće svih učesnika obuke, razmijenje su korisne informacije i iskustva koje se tiču odnosa sudstva i medija. U vezi sa tim, doneseni su zaključci koji će biti polazni osnov za dalje unapređenje saradnje sudova i novinara:

1. SUDIJE KAO PR-OVI

Organizovanje odnosa sa javnošću tako da se njima u određenom vremenskom periodu (npr. šest mjeseci) bavi "dežurni" sudija. To bi bio sudija koji sudi u tom sudu, s tim da dodatno komunicira sa medijima tokom "dežurstva", a da mu bude smanjena norma u nekom odnosu. U tom pravcu bi bilo potrebno izmijeniti zakonske i podzakonske akte kojima se regulišu smanjenje norme, godišnji raspored i imenovanje sudskih savjetnika za PR-ove, jer su po aktuelnim određenjima navedenih akata za PR-ove sudova predviđeni sudski savjetnici, koji u budućnosti mogu biti izabrani za sudije ili napustiti posao u sudu, što funkciju PR-a čini nestalnom.

2. TVITER

Otvaranje tviter naloga po sudovima. Tviter se već uveliko smatra zvaničnim kanalom komunikacije. Npr. mnogo odluka i informacija vezanih za funkcionisanje Evropske unije objavljuje se upravo putem tvitera. Takođe, Vlada Crne Gore ima odlično praćen tviter nalog.
Tviter omogućava da se saopšti informacija iz suda, bez pozivanja novinara. To, takođe ostavlja mogućnost izvjesne kontrole u komunikaciji sa javnostima.

3. BIVŠE SUDIJE KAO SAGOVORNICI

Napraviti listu sudija u penziji i njihove kontakte i ponuditi je medijima, da imaju koga da pozovu kada im je potreban sagovornik i stručno mišljenje u vezi sa bilo kojim dešavanjem u sudovima. Sudije u penziji nemaju formalna ograničenja koja imaju aktivne sudije, a zastupaće stavove koji oslikavaju stavove sudija.

4. BLOG PROFESORA PRAVNOG FAKULTETA

Otvaranje bloga na kojem bi profesori Pravnog fakulteta analizirali, stručno komentarisali i pojašnjavali karakteristične ili aktuelne procese (u mjeri u kojoj je to moguće). Na blogu bi bilo mjesta i za iznošenje mišljenja profesora o nekim važnim ili karakterističnim dešavanjima u ovoj sferi.

Primjer kako to treba da izgleda http://www.lawprofessorblogs.com/

5. BRIFINZI

Prije početka zahtjevnih, komplikovanih suđenja, postupajući sudija okuplja novinare, ali i predstavnike Tužbe i Odbrane i kroz razgovor sve ih upoznaje o specifičnostima i pravilima koja će važiti tokom postupka.

Primjera radi - novinarima, u prisustvu i Tužbe i Odbrane, skrenuti pažnju da odluke neće donositi ni Tužba, ni Odbrana, te da je bespredmetno prenositi njihova očekivanja o ishodu procesa.

Potom moguće je ukazati na neka prethodna iskustva koja bi mogla biti relevantna za proces koji treba da počne ( npr. podsjetiti na koji način se čuvaju dokazi, kako funkcionišu određene faze procesa, ako postoji neka specifičnost kad je izvođenje dokaza u pitanju...)

6. KONFERENCIJE ZA NOVINARE

Konferencije za novinare su veoma efikasan način komunikacije sa javnošću, i iz tog razloga korisno bi bilo da svaki sud organizuje redovnu polugodišnju konferenciju za javnost, ili vanrednu nakon suđenja za koje je javnost posebno zainteresovana.

7. AUDIO-VIZUELNO SNIMANJE SUĐENJA

Kako bi se značajno umanjilo plasiranje neprovjerenih, polutačnih i netačnih informaicija sa suđenja, ov izuzetne koristi bi bilo uspostaviti audio-vizuelno snimanje suđenja. Time bi se ostavio minimalan prostor za bilo kakve nepravilnosti u medijskom izvještavanju iz sudnice. U ovom sučaju, procjenjivala bi se vrsta snimanja, kao i da li je potrebno snimati cjelokupan postupak ili samo npr. iznošenje odbrane ili izricanje presude.

Glavni cilj projekta "Unapređenje saradnje između sudstva i medija u Crnoj Gori" je povećati znanje crnogorskih novinara o načinu procesuiranja premeta pred crnogorskim sudovima, o adekvatnoj terminologiji iz ove oblasti koja se mora koristiti pri izvještavanju, kao i otvoreniji i neposredniji pristup crnogorskih sudija ka medijima. Obukama koje su planirane ovim projektom će biti načinjen i poseban osvrt na etička pravila i ljudska prava i slobode koja se moraju poštovati u izvještavanju novinara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *