Udruženje sudija Crne Gore, vodeći se statutarnim ciljevima koji se odnose na unapređenje i zaštitu sudijske profesije, nalazi za potrebno da reaguje na tekst pod naslovom „Sudiju optužili za korupciju” objavljenog u dnevnim novinama DAN, BROJ 5854 od 18.05.2015. godine, u kojem se direktno negativno utiče na ugled i profesiju Srđana Vujovića, sudije Osnovnog suda na Cetinju.

Best jordan SneakersAir Jordan

U spornom tekstu i u naslovu istog se navodi da je Srđan Vujović, sudija Osnovog suda na Cetinju optužen za korupciju. Pored toga, u nadnaslovu se navodi je podnesena krivična prijava protiv Srđana Vujovića zbog nezakonitog pirsvajanja 77.000 eura.Dalje, u tekstu se bliže navodi da je sudija Vujović presudio u konkretnom predmetu i da je jedna od stranaka zbog nezadovoljstva odlukom podnijela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv sudje Vujovića, kao i žalbu Višem sudu na predmetnu prvostepenu odluku. U prvom slučaju, ističemo da podnošenje krivične prijave protiv nekog lica, bilo da je u pitanju sudija ili bilo koji drugi građanin ne podrazumijeva da je ono optuženo. Optuženo je ono lice protiv kojeg je optužnica stupila na pravnu snagu, tako da se naslovom ovog teksta direktno utiče na ugled i autroitet sudije Vujovića. Spornim nadnaslovom se upućuje da je sudija Vujović pribavio navedeni iznos novca za sebe, iako je krivična prijava podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je pribavljena protivpravna imovinska korist drugima. Konačno, podržavajući načelo da javnost treba da bude uredno informisana naročito o radu državnih organa, ističemo da je u ovom slučaju došlo do širenja pogrešne informacije, koja za rezultat ima stvaranje negativne slike o sudiji Vujoviću i sudu u kojem obavlja svoju funkciju. U drugom slučaju, drugostepeni sud će ispitati navode žalbe i o tome donijeti odluku. Sudija je nezavisan u donošenju svojih odluka, to je princip i načelo svih pravnih sistema, a strankama se ostavlja prostor da svoje nezadovoljstvo iskažu putem žalbe, tako da će sve eventualne nepravilnosti načinjene provostepeno odluko biti uklonjene, što je redovan postupak, obaveza i nadležnost Višeg suda.

Ovakvi ekskluzivni naslovi i tekstovi koji se odnose na vršioce sudijskog poziva mogu veoma negativno odraziti na njihov rad i ugroziti autoritet i sudija i sudova. Jedini doprinos takve prakse bi bio stvaranje još negativnije slike o crnogorskom pravosuđu, od čega korist ne mogu imati ni sudije, niti građani, a konačno ni država. Kako se ovdje radi o senzacionalističkom izvještavanju, zbog negativne zvučnosti naslova koji upućuje na pogrešnu činjenicu i teksta koji zauzima cijelu novinsku stranu, podsjećamo da po Kodeksu novinara Crne Gore „Pravo javnosti da zna ne može biti opravdanje za senzacionalističko izvještavanje. Stoga, novinari ne smiju iskrivljivati informacije pretjerivanjem, neadekvatnim naglašavanjem jednog aspekta priče ili jednostranim izvještavanjem. Novinari moraju izbjegavati naslove ili reklamne slogane koji bi mogli navesti na pogrešan zaključak o suštini dogadjaja ili pojave. Činjenice ne smiju biti iskrivljivane tako što će biti stavljene van konteksta u kome su se desile." (Kodeks novinara Crne Gore, Smjernice na Načelo 1, 1.2 Tačnost, tačka b)).

Nadležni organ će postupiti po podnesenoj krivičnoj prijavi protiv sudije Vujovića, dok će drugostepeni sud postupiti po žalbi na odluku koju je on donio. Ovo su redovni putevi za ostvarivanje prava, tako da treba izbjegavati naslove i tekstove kojima se šire nepotpune ili netačne informacije. Sudovi i mediji zauzimaju zajedničko mjesto u borbi protiv kriminala, korupcije i neistina, i u skladu sa tim treba da postupaju u svom radu.

 

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore

 

Žalbu upućenu Ombudsmanu dnevnih novina DAN možete preuzeti OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *