U skladu sa svojom misijom i ciljevima, Udruženje sudija Crne Gore nalazi za potrebno da se obrati javnosti povodom mogućeg usvajanja Nacrta zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Pomenutim Nacrtom se ozbiljno ugrožava materijalni status sudija, stoga u Udruženju sudija Crne Gore, predstavljajući sve crnogorske sudije, izražavamo svoje neslaganje u odnosu na ideju da se sudijska primanja regulišu predmetnim Nacrtom zakona, te smatramo da pomenuti akt ne treba biti usvojen.

Best SneakersSneakers

Ministarstvo finansija 06.03.2014. godine objavilo je Nacrt Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i pokrenulo Javnu raspravu o istom. Uočivši da ovakvo zaknosko uobličavanje pitanja sudijskih zarada nije adekvatno, da je suprotno Ustavu Crne Gore i međunarodnim standardima iz ove oblasti, našli smo za potrebno da zakonodavcu približimo i detaljno pojasnimo koja se to načela i standardi moraju uzeti u obzir pri izradi propisa kojima se ima regulisati materijalni status sudija. U skladu sa tim, 26.03.2014. godine smo izradili komentar na Nacrt zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim smo ukazali na sporne činjenice u vezi sa Nacrtom, uz obrazloženja zasnovana na međunarodnim konvencijama i deklaracijama vezanim za regulisanje materijalnog statusa sudija, uzimajući u obzir i uporednu analizu zakona iz te oblasti.

Kako naš komentar nije uzet u razmatranje od strane organa nadležnog za izradu Nacrta zakona, u obavezi smo obavijestiti javnost da ukoliko sporni Nacrt bude usvojen i dobije status Zakona, Udruženje sudija Crne Gore će preduzeti neophodne mjere kako bi isti bio osporen po svim osnovama.

Najpovoljnije rješenje za regulisanje kako sudijskih zarada, tako i ukupnog materijalnog statusa sudija, bilo bi donošenje posebnog zakona kojim bi se definisala sva pravila za pomenute kategorije. U vezi sa navedenim, Udruženje sudija Crne Gore pristupilo je izradi nacrta predloga zakona o zaradama sudija. Taj nacrt je poslat na razmatranje svim sudijama u Crnoj Gori, i nakon prikupljanja eventualnih komentara i sugestija, biće upućen Evropskom udruženju sudija, Međunarodnom udruženju sudija, pravno-ekspertskom timu Savjeta Evrope, Venecijanskoj komisiji, GRECO-u, OSCE/OEBS-u i Delegaciji Evropske unije, radi davanja mišljenja na isti. Vjerujemo da ćemo na ovaj način dobiti kvalitetno i adekvatno zakonsko rješenje kojim se reguliše materijalni status sudija.

Zaštita lica koja štite pravdu i pravni poredak obaveza je svake države. Stoga, očekujemo da će zakonodavac uvažiti stav crnogorskih sudija i imati razumijevanja za predloge koje smo iznijeli. Posebno definisan i učvršćen materijalni status sudija predstavlja jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv korupcije, doprinosi efikasnosti rada sudova i unapređuje nezavisnost pravosuđa, što je u interesu kako sudija tako i države.

Udruženje sudija Crne Gore nastaviće sa realizacijom aktivnosti koje se odnose na promociju i zaštitu sudijskih interesa i potreba, uz blagovremeno obajveštavanje javnosti o ostvarenim rezultatima.

 

 

Hasnija Simonović
Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *