UDRUŽENJE SUDIJA CRNE GORE
Podgorica, 28.09.2011.godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

jordan SneakersΑνδρικά Nike

Polazeći od ciljeva Udruženja, koji su utemeljeni u Statutu Udruženja, a to su, pored ostalih, izgradnja pravne države i vladavina prava, uspostavljanje nezavisnog i samostalnog položaja sudija i zaštita dostojanstva i ugleda sudija i sudijskog poziva, Udruženje sudija CG se suprotstavlja svim povredama Ustava i Zakona i svakom nedozvoljenom pozivanju i prozivanju sudija zbog obavljanja sudijske dužnosti, kao i svakom medijskom pritisku na sudove kako bi se donijela očekivana odluka, kao što je to urađeno u odnosu na dva predmeta koja je sudila sudija Slavka Vukčević.

Shodno tome, ukazuje se da se mora prestati sa neargumentovanim malicioznim izjavama, koje plasiraju neki mediji, i kojima se podstiče nezadovoljstvo građana radom sudova i sudija i koje, nepotrebno stvaraju otpor i nepovjerenje prema sudijama, samim tim što takve izjave ne odgovaraju istini, očigledno služe samo povećanju tiraža pojedinih dnevnih listova, i izazivaju sumnju da su plod saradnje novinara i stranaka u konkretnom postupku kako bi se odluka u istom prejudicirala.

Zaključak da pojedini tekstovi ne odgovaraju istini, pored gore navedenog, u prilogu ide i članak u kojem se govori o sastanku Predsjednika Skupštine CG i Predsjednice Vrhovnog suda CG, koji uopšte nije održan, a samim tim nije moglo biti bilo kakve rarprave o spornim pitanjima koji se odnose na crnogorske sudove.

Pravo da se javno kritikuje rad državnih organa i funkcionera predstavlja ustavno pravo svakog građanina. U tom smislu, iznošenje kritičnih i argumentovanih stavova u odnosu na rad i na pravosnažne odluke sudova kao državnih organa i sudija kao funkcionera- nosilaca sudske vlasti, ne samo da predstavlja ustavno pravo građana, već predstavlja i snažan instrument javne kritike njihovog rada.

Međutim to se mora činiti na način kojim se poštuje dostojanstvo suda i sudija i kojim se ne ugrožava njegova nezavisnost i samostalnost u odlučivanju, i kojim se ne vrši pritisak na sud više instance radi donošenja očekivane odluke.

Svojevremeno, zbog sličnih dešavanja, Udruženje je iniciralo izmjenu Krivičnog zakonika, predlažući da se kao krivična djela uvedu nova krivična djela, i da se predloženim inkriminacijama sankcioniše davanje izjava u vezi sa sudskim postupcima i vrijeđanje suda, a sve u namjeri da se spriječi povreda pretpostavke nevinosti i onemogući pritisak na objektivnost suda.

PREDSJEDNIK
UDRUŽENJA SUDIJA CRNE GORE
Hasnija Simonović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *