UDRUŽENJE SUDIJA CRNE GORE
Podgorica

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Adidas shoesNike

Udruženje sudija Crne Gore razumije da slika koja postoji u javnosti o radu crnogorskog sudstva ne korespondira sa velikim naporima i samoprijegornim radom na koji su sudije u današnjem trenutku pozvani. Misija pred kojom se nalazi kompletno sudstvo, u odsudnom trenutku svekolike društvene transformacije i velike odgovornosti pred zahtjevima procesa integracija Crne Gore u međunarodne sisteme, predstavlja istorijski izazov, kojega su sudije svjesni u potpunosti. Sudijski posao podrazumijeva integritet i sustinsku odgovornost pred Ustavom i zakonima Države i nije u prirodi sudijske profesije bilo kakvo medijsko promovisanje ili polemisanje sa političkim ili bilo kojim drugim akterima u državi. Naprotiv, ta odgovornost podrazumijeva i stoičko podnošenje vrlo često neargumentovanih i proizvoljnih stavova, koje je veoma lako plasirati u medijima.

Međutim, imajući u vidu objektivno stanje u crnogorskom sudstvu, a radi odgovornosti koju svi imamo, prije svega, pred građanima Crne Gore, Udruženje sudija smatra da je na naslovnoj strani dnevnog lista "Dan" od 02.04.2011. godine, kao i na str. 13, u podnaslovu teksta, i u uvodnom dijelu istog, krajnje tendeciozno i zlonamjerno navedeno da je Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica "krivac za neažurnost i politizaciju sudova, a što direktno utiče na nezavisnost pravosuđa".

Radi kompletne crnogorske javnosti, Udruženje sudija Crne Gore gđe. Vesne Medenice, rezultati rada svih crnogorskih sudova nikada nijesu bili bolji, nego u zadnjih par godina, u odnosu na region su daleko najbolji, a što je prepoznala i međunarodna javnost.

U prilog tome, ide i niz pozitivnih ocjena od strane velikog broja međunarodnih institucija, da je u crnogorskom sudstvu mnogo toga urađeno na uspostavi ažurnosti, da je skraćeno vrijeme donošenja sudskih odluka i da je znatno poboljšan i kvalitet i kvantitet rada, i time u punoj mjeri uspostavljen sistem vladavine prava, a što je predstavilo postrek za konkretne dalje napore na poboljšanje funkcionisanja sudstva. Promovisanje ugleda sudstva je jedan od takvih konkretnih doprinosa svekolikom napretku, i predstavlja odgovornost, koja prije svega leži na nama, sudijama u Crnoj Gori, a na čijem se čelu nalazi Predsjednik Vrhovnog suda.

Pored toga, uslovi rada u crnogorskim sudovima kao i materijalni položaj nosilaca sudskih funkcija su znatno poboljšani, naročito od 2007 godine, iako isti još nijesu na zadovoljavajućem nivou i pored napora vrha crnogorskog sudstva.

Sudstvo, kao jedan od stubova državnog sistema, a u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i svojim Etičkim kodeksom, isključuje svaku politizaciju u bilo kom obliku, i niko ne može tvrditi da je po osnovu bilo koje političke pripadnosti, privilegovan ili oštećen – bilo kao dio sistema crnogorskog sudstva ili kao stranka u postupku.

Udruženje sudija Crne Gore želi samo da skrene pažnju na objektivno stanje i činjenice, a koje su u potpunoj suprotnosti sa uvodnim dijelom teksta i njegovom suštinom.

PREDSJEDNIK
UDRUŽENJA SUDIJA CRNE GORE
Hasnija Simonović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *